Praktische info

Wanneer?

Per schooljaar zijn er 3 lesreeksen van 10 lessen. Deze reeksen starten in september, december en maart. De lessen worden gegeven op zondag, duren 35 minuten per les en starten telkens om 12u en 12u45. Bij inschrijving kan je indien gewenst een voorkeur voor één van beide uren opgeven.

Tien minuten voor het begin van de les kan er omgekleed worden, bij voorkeur in de groepskleedkamers.

De kalender met de lesdata van de lopende reeks kan u hier vinden.

Voor wie?

Onze lessen staan open voor iedereen, maar als lid van de Gezinsbond geniet u van een aanzienlijke korting op het inschrijvingsgeld, naast vele andere voordelen.

Hoeveel kost het en hoe werken we?

 • Jaarlijks lidmaatschap “Zwembondjes Mortsel” inclusief verzekering via Gezinssport Vlaanderen (tijdens het zwemmen en tijdens de verplaatsing van en naar het zwembad) : 10 euro per persoon.
 • Per reeks van 10 lessen betaal je 75 euro per kind. Inkom van het zwembad (voor het kind tijdens de les) is inbegrepen in het lesgeld alsook eventuele behaalde brevetten. Als lid van de Gezinsbond betaal je slechts 55 euro per lessenreeks van 10 lessen, en krijg je korting bij inschrijving van 3 kinderen of meer. Na twee reeksen (of twee kinderen) heb je het lidgeld dus al terugverdiend, los van alle bijkomende voordelen !
 • Omwille van de strengere Corona maatregelen kunnen we voor onze lessenreeks van September helaas geen vrij zwemmen toestaan, en verkiezen we de volledige capaciteit van het zwembad voor te behouden voor onze lessen. Reeds aangekochte beurtenkaarten blijven geldig, hopelijk kunnen we zo snel mogelijk weer vrij zwemmen toestaan. De hierna vermelde regeling staat dus even on hold. Heeft iemand van het gezin zich voor tenminste 1 van de lessenreeksen ingeschreven, dan kunnen de ouders of andere gezinsleden tijdens de lessenreeksen komen zwemmen (2 banen in het grote bad, geen gebruik mogelijk van het kleine bad!) aan het tarief van onze 10-beurtenkaart van Zwembondjes Mortsel. Overige abonnementen of tienbeurtenkaarten (vb van Stad Mortsel zelf) kunnen we helaas niet aanvaarden. De kaart kan door meerdere ouders samen gebruikt worden.
  • Leden van de Gezinsbond: € 10 voor 10 beurten
  • Niet-leden van de Gezinsbond: € 20 voor 10 beurten
 • Terugbetalingsformulieren van de mutualiteit mag u iedere week bezorgen aan onze medewerkers aan het onthaal, we zorgen dat deze de volgende zwemles ingevuld en ondertekend terug voor u klaar liggen.

Welke niveaus?

 • Kleuterzwemmen vanaf 2,5 jaar in groepjes van max. 5 kindjes per lesgever. De kindjes worden na de eerste les ingedeeld in verschillende groepjes; ook doorheen de lessenreeks kunnen er verschuivingen plaatsvinden.
  • Spelende watergewenning 1 : Pinguin
  • Spelende watergewenning 2 : Dolfijn
  • Lerende watergewenning : Inktvis
 • Zwemtechnieken vanaf 4 jaar in groepjes van max. 5 tot 6 kindjes per lesgever. Beginnend zwemmen (waaronder schoolslag) wordt aangeleerd. We werken hierbij met 4 groepen, zodat kinderen binnen de groep kunnen doorschuiven tussen het kleine en het grote bad.
  • Beginnend zwemmen : Schildpad
 • Zwemdiploma’s 25, 50 en 100 meter (in de verschillende zwemslagen) in groepjes van max. 8 kindjes.
  • Brevetzwemmen : Vis
 • Zwemdiploma’s van 200 tot 1000 meter in groepjes van max. 8 kindjes
  • Brevetzwemmen gevorderd : Orka
 • Volwassen zwemmen (verfijnen techniek).

De zweminstructeurs bepalen of een kind kan overgaan naar de volgende groep. Bij de indeling in de verschillende lesgroepen wordt er in de mate van het mogelijke rekening gehouden dat leden van eenzelfde gezin op hetzelfde tijdstip les kunnen volgen.

Waar?

De lessen worden gegeven in zwembad ‘den Bessem’ in Mortsel. Alle informatie over het zwembad zelf en het huishoudelijk reglement kan u terugvinden op de website van Stad Mortsel.

We vragen jullie aandacht voor de kledingvoorschriften die worden opgelegd door het zwembad zelf : voor de heren een aanspannende zwembroek of korte zwemshort (duidelijk boven de knie en vrij van ondergoed) en voor de dames een badpak of bikini. In deze zwemkledij mogen géén zakken en/of ritssluitingen zitten.

Toegang tot het zwembad als ouder

Omwille van het vlot verloop van de zwemlessen en de Corona maatregelen mogen ouders tijdens de duur van de zwemles niet aanwezig zijn in het zwembad.

Vanzelfsprekend mag u uw kind helpen met omkleden, waarna de kinderen aan de uitgang van de kleedkamers worden opgehaald door onze lesgevers, en u ze hier na het eind van hun zwemles ook terug kan opwachten om hen opnieuw te helpen bij het omkleden. Tijdens de zwemles van uw kinderen vragen we u uitdrukkelijk om het gebouw niet te betreden.

NIEUW : vanaf september 2019 bieden we tijdens het eerste uur ook lessen aan voor volwassenen. Hierbij geven we voorrang aan ouders van ingeschreven kinderen. Tijdens deze lessen kan u uw techniek verder verfijnen onder coaching van één van onze lesgevers.

Zweminstructeurs en redders

Voor de uitbreiding van ons lesaanbod zijn we nog op zoek naar gebrevetteerde redders en gekwalificeerde zweminstructeurs die hun medewerking willen verlenen. Wat kunnen wij bieden :

 • een vergoeding als vrijwilliger
 • een tof, jong en dynamisch team
 • mogelijk tot bijscholing
 • verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid en verzekering voor ongevallen tijdens de activiteit en op weg van en naar huis.

Wil jij meewerken aan het succes van onze zwemclub, neem dan contact op met Jeroen via het contactformulier om verdere concrete voorwaarden af te spreken.