Met je baby, peuter of kleuter naar het zwembad! Van watergewenning tot kleuterzwemmen.

Watergewenning

Jonge kinderen op een speelse manier, vrij en zonder angst leren bewegen in het water.

Voor baby's en peuters

Samen met mama of papa en de andere kinderen worden leuke spelletjes en oefeningen gedaan, alles onder deskundige begeleiding van een monitor. Spelen met kleurrijk materiaal, drijven op buik en rug, leren onder water gaan, bewegen op muziek, ...dit is niet alleen heel plezierig maar heeft ook een gunstige invloed op de ademhaling, de bloedsomloop, de eetlust, het slaappatroon en het verbetert de algemene motoriek van je kind. Bovendien versterkt het de band tussen ouder en kind en helpt het watervrees te voorkomen of te overwinnen.

Voor kleuters

Dolle waterpret begint bij watergewenning. Wil je binnenkort jouw kleuter leren zwemmen? Maak hem/haar dan alvast op een speelse manier gewend aan het water. Zo bereid je jouw kind voor op de eerste zwemlessen. Watergewenning voor kleuters is de belangrijkste fase in de voorbereiding naar de 'echte zwemlessen'. Samen met leeftijdsgenoten ( en vooral, zonder ouders ) gaan de kinderen stap voor stap hun angst voor het water leren overwinnen. De basisvaardigheden ontspannen, beheersen en uitvoeren vormen de basis naar een eigen zwemslag. Leren drijven, pijlen, onder water gaan, waterspelletjes, ademen, stuwen met armen en benen, van de kant springen, ... Zo word je kleuter wellicht een echt waterratje.

Kleuterzwemmen

Kleuters leren zich voortbewegen in het water.

Wat?

Mama, papa, kijk zonder plankje. In de cursus kleuterzwemmen worden zwemveiligheid en -vaardigheden aangeleerd met opdrachten aangepast aan de leeftijd. De watergewenningsoefeningen worden uitgebreid en geleidelijk aan vervangen door de echte zwemoefeningen. De zwemslag wordt bepaald door de monitor en is afhankelijk van de aanleg en leeftijd van het kind. De nadruk ligt hier op zwemveiligheid. Ook het eindresultaat is hiervan afhankelijk !

Wanneer is je kind er klaar voor?

  • Als het vlot onder water durft gaan

  • Als het zelfstandig va de kant kan springen

  • Als het zelfstandig opdrachtjes kan uitvoeren

  • Als het zich van de kant kan afduwen en uitdrijven op de buik